Nieuws

Waardevolle data over woonopgave voor ouderen in Monitor Ouderenhuisvesting

geschreven Door:
Je ziet een plattegrond met daarin verschillende kleuren blauw. De intensiteit van de kleur blauw geeft aan wat het percentage van 55-plushuishoudens met een beperking is in die regio.
Om een goede woonzorgvisie te ontwikkelen is het van belang om inzicht te hebben in woonsituaties van ouderenhuishoudens. De door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties ontwikkelde Monitor Ouderenhuisvesting helpt hierbij.

De cijfers zijn zeer waardevol voor gemeenten, zorginstellingen en woningcorporaties.

Over de Monitor Ouderenhuisvesting

De Monitor Ouderenhuisvesting bestaat uit een rapport en een openbare online databank.  

In het rapport staan de belangrijkste cijfers op nationaal niveau, zoals de verwachte groei van het aantal 55+- en 75+ huishoudens op de Nederlandse woningmarkt. Ook het aantal zelfstandig wonende ouderen met een fysieke beperking en de motieven van ouderen om te verhuizen zijn hier in kaart gebracht. Verder vindt u hier informatie over de voorkeur voor wat betreft het type woning en het percentage woningen dat al geschikt of geschikt te maken is.  

De openbare online databank is door iedereen te raadplegen en geeft vooral inzicht op regionaal en lokaal niveau. Ook kunt u zelf cijfers samenstellen door kenmerken van huishoudens en woningen te combineren in de door u gewenste regio of gemeente.  

Maak gebruik van deze waardevolle data

Lokale organisaties (gemeenten, zorginstellingen en woningcorporatie) kunnen de cijfers uit de databank en de monitor kunnen gebruiken bij het opstellen van woonzorgvisies, prestatieafspraken en concrete plannen voor ouderenhuisvesting.  

Meer informatie over de Monitor ouderenhuisvesting is te vinden op de site woningmarktbeleid .

Deel dit bericht

Taskforce Wonen en Zorg bestaat uit: