Nieuws

Minidocumentaire over de Thuisplusflat in Rotterdam

geschreven Door:
In de minidocumentaire vertellen verschillende betrokken partijen over het Thuisplusflat-concept in Rotterdam. Hoe werkt het, wat levert het op en wat zijn de dilemma’s?

De Thuisplusflat is een initiatief van de gemeente Rotterdam om oudere inwoners zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen laten wonen. Binnen het concept van de Thuisplusflat werken een woningcorporatie en een welzijnsorganisatie samen met een vaste zorgaanbieder die zorg levert vanuit de drie zorgwetten. En die samenwerking loont. “Uit een maatschappelijke businesscase blijkt dat er een sterke afname is van zorgconsumptie”, aldus Hanneke Schottert, projectleider Thuisplusflats bij de gemeente Rotterdam.

Keuzevrijheid versus één vaste zorgaanbieder

Elke Thuisplusflat heeft een vast zorgteam en een dagelijks activiteitenprogramma gericht op gezelligheid, het bevorderen van beweging en gezonde voeding. Dat voorkomt eenzaamheid en zorgt voor een afname van de zorgconsumptie.

Dilemma’s zijn er ook, vertelt Hanneke Schottert: “Hoe ga je om met de vrijheid om zelf je zorgaanbieder uit te kiezen versus één vaste zorgaanbieder per flat? Daarover zijn we in gesprek met bewoners”. Het voordeel van één zorgaanbieder is dat het efficiënter is. En belangrijker: het zorgt voor betere kwaliteit van zorg. Anita Mathoera, projectmanager Rotterdamse Thuisplusflats van Lelie zorggroep, geeft aan dat je hierdoor medewerkers effectiever kunt inzetten. “Medewerkers maken namelijk minder reisbewegingen. Daarnaast raakt de cliënt vertrouwd met de zorgmedewerkers en de medewerkers raken op hun beurt vertrouwd met de bewoners in de flat. Dit wordt erg gewaardeerd door de bewoners,” aldus Anita.

Beetje wennen aan elkaars rol

Lenneke Noordam, manager Klant & Wonen bij woningcorporatie MaasWonen, is blij met de goede samenwerking met de welzijns- en zorgpartij. Ze geeft aan dat het wel een beetje zoeken was naar elkaars rol: “Het was wennen, zowel voor ons als voor de huurders. Zij zagen namelijk dat er welzijnsmedewerkers rondlopen in de flat. Op professioneel vlak weten we elkaar inmiddels goed te vinden.”

Leer van elkaar

Het concept laat zien dat het kan: dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in een veilige en vertrouwde omgeving waar zorg en ondersteuning dichtbij zijn. De Taskforce Wonen en Zorg daagt betrokken partners in het hele land uit om samen met ouderen te kijken wat er in verschillende buurten en wijken nodig is. En samen de schouders eronder te zetten en van elkaar te leren.

Bekijk hier de minidocumentaire over de Thuisplusflat in Rotterdam

Deel dit bericht

Taskforce Wonen en Zorg bestaat uit: