Nieuws

Inspiratie: Zo woon ik! Een rondje langs ouderen in 12 provincies van Nederland

geschreven Door:
Ouderen verhuizen relatief weinig. Als ouderen de stap nemen dan er moet wel iets extra’s zijn dan louter een seniorenwoning. De drie belangrijkste redenen om te verhuizen zijn: de woning, gezondheid en de buurt.

Langzamerhand zien we meer variatie in het aanbod van woningen komen. Burgers nemen steeds vaker zelf het heft in handen, maar er zijn ook initiatieven van marktpartijen en ook van de corporaties. Ook zien we dat er meer aandacht komt voor de woonomgeving, de inrichting van de wijk én voor het omzien naar elkaar. Dat is hard nodig want het gaat niet alleen om een passende, geschikte woning maar ook om een veilige, prettige, toegankelijke en gezonde omgeving waar mensen kunnen meedoen, elkaar kunnen ontmoeten en waar mensen oog hebben voor elkaar.  

Daarom maakte Yvonne Witter van platform ZorgSaamWonen het afgelopen jaar een rondje langs senioren in de twaalf provincies van Nederland. Ze heeft in iedere provincie een senior in zijn of haar woning bezocht en de woonvorm beschreven. Ze kwamen onder andere een mantelzorgwoning tegen, een seniorenwoning, een woning in het Knarrenhof, een appartement in het Thuishuis en eentje in een woonzorgcentrum, een woongemeenschap, een meergeneratieboerderij en een ‘gewone’ woning. Een bundeling van deze twaalf portretten en woonvormen is terug te vinden in de publicatie: ‘Zo woon ik.’ Wat de ouderen uit deze publicatie gemeen hebben, is dat zij tevreden zijn over hun woning én woonomgeving en daar graag heel oud willen worden.

Open de publicatie 'Zo woon ik' hier

Deel dit bericht

Taskforce Wonen en Zorg bestaat uit: