Woonzorgconcept Community 4.2

Zwolle

Inspiratie voor 2040
Zwolle

Een gemengd wonen project van woningcorporatie deltaWonen, RIBW Overijssel en Stichting Studentenhuisvesting. Binnen een nieuw studentencomplex leven 10 kwetsbare jongeren samen met 5 reguliere studenten. Deze jongeren met een lichte begeleidingsvraag kunnen hierdoor in een zo normaal mogelijk leefomgeving –samen met hun medebewoners – de laatste stap naar zelfstandigheid maken.

Wat maakt het concept vernieuwend, inspirerend, toekomstbestendig?

De studenten en jongeren helpen elkaar verder in het wonen, studeren en leven in Zwolle. Zij hebben onderling contact en letten op elkaar. Er is een gemeenschappelijke ruimte waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en waar ze samen activiteiten kunnen organiseren. Iedereen die behoefte heeft aan gezelligheid of een praatje moet zich welkom voelen. Denk aan samen koken, het organiseren van workshops of filmavonden.

We creëren hiermee een standaard woonomgeving waarin jongeren sociale contacten kunnen opdoen, het gevoel hebben niet alleen te wonen en laagdrempelig onderling hulp kunnen vragen. Er is sprake van wederkerigheid en gelijkwaardigheid waardoor talenten, vaardigheden en ervaringskennis worden gestimuleerd en gewaardeerd. Ze kunnen zich aan elkaar optrekken, elkaar steunen en van elkaar leren. De studenten kunnen hen nieuwe omgangvormen leren en hen laten wennen aan de gewone samenleving.

Wat is de belangrijkste succesfactor van dit woonzorgconcept?

Bij de gemeente Zwolle, deltaWonen, RIBW en Studentenhuisvesting bestond al langer het idee voor een bijzonder woonproject met de combinatie van wonen met begeleiding en regulier wonen. De motivatie om hiermee samen aan de slag te gaan was groot. Alle partners waren gericht op het bundelen van de krachten en een soepele samenwerking om dit project tot een succes te maken. Ook is op deze manier een sterke basis gelegd, voor nu en toekomstige concepten.

Wat is het grootste knelpunt gebleken in (de totstandkoming van) dit woonzorgconcept?

Waarom is dit een slimme interventie/wat is ermee bereikt?

Wat kunnen andere regio's of partners hiervan leren?

Documenten

Er zijn nog geen bestanden geplaatst bij deze gemeente/regio.

Taskforce Wonen en Zorg bestaat uit: