Regio Noord en Midden-Limburg

Inspiratie voor 2040
Regio Noord en Midden-Limburg

Zorgwonengebouw in Kessel. Dit is een burgerinitiatief dat bestaat uit 13 koopappartementen waar wonen en zorg onlosmakelijk verbonden zijn. De groep bewoners varieert in leeftijdsopbouw en in zorgvraag.

Wat maakt het concept vernieuwend, inspirerend, toekomstbestendig?

Een groep inwoners uit Kessel – verenigd in de Stichting Onze Toekomst (SOT) – heeft gezamenlijk een oud pand opgekocht. Samen realiseren zij daar, na toepassing van een maatwerkregeling qua bestemmingsplan, een zorgwonengebouw. Vanuit de gemeente is zoveel als mogelijk het zorgaspect ruimtelijk geborgd. Daarnaast is in een anterieure overeenkomst de borging van een zgn. sociaal contract opgenomen. De SOT wenst een sociaal contract af te sluiten met elke bewoner van het zorgwonengebouw, waarbij ze zelfs rekening houden met ‘vervolgbewoning’.

Wat is de belangrijkste succesfactor van dit woonzorgconcept?

Deze groep heeft een gezamenlijke kijk op het leven, en spreekt de intentie uit gezamenlijk te willen wonen, leven en voor elkaar te zorgen. Ze kiezen bewust voor ‘samen leven’, en gaan dit vastleggen in een sociaal contract met elke bewoner.

Wat is het grootste knelpunt gebleken in (de totstandkoming van) dit woonzorgconcept?

Allereerst bleek de kaderstelling een groot knelpunt. Het toevoegen van extra wooncontingenten is in de vigerende kaderstelling voorbehouden aan zgn. ‘herstructureringslocaties’. Na de uitspraak van de gemeenteraad dat toevoeging van extra woningcontingenten toch werd toegestaan, bleek de locatie van het aangekochte pand een groot knelpunt. Mede om die reden is commotie in de kern ontstaan en zijn de nodige zienswijzen ingediend. Samenvattend blijkt het voor initiatieven van groepen inwoners die anticiperen op en passen bij de landelijke beleidslijn van ‘langer thuis wonen’, een uitdaging om de realisatiefase te halen.

Waarom is dit een slimme interventie/wat is ermee bereikt?

Wat kunnen andere regio's of partners hiervan leren?

Documenten

Er zijn nog geen bestanden geplaatst bij deze gemeente/regio.

Taskforce Wonen en Zorg bestaat uit: