Regio Nieuwe Waterweg Noord

Inspiratie voor 2040
Regio Nieuwe Waterweg Noord

De Zonneburcht in Maassluis. Dit project met 39 sociale huurwoningen is gericht op ouderen die behoefte hebben aan een beschutte woonomgeving met ondersteuning binnen handbereik, maar bij wie nog geen sprake is van een indicatie voor langdurige zorg. Het project is een samenwerking tussen Argos Zorggroep, woningcorporatie Maasdelta, de gemeente Maassluis en zorgverzekeraar DSW.

Wat maakt het concept vernieuwend, inspirerend, toekomstbestendig?

Medio 2019 is dit ‘geclusterd wonen plus project’ gestart. De zorgorganisatie houdt de wachtlijst van potentiële bewoners bij en doet een voorstel bij het leegkomen van een woning. De woningcorporatie volgt dit advies op. De nieuwe bewoners zijn direct geïndiceerd voor het totale aanbod van Wmo en zorg.

Wat is de belangrijkste succesfactor van dit woonzorgconcept?

De ondersteuning is gericht op het voorkomen en tegengaan van eenzaamheid (en de negatieve gezondheidseffecten van eenzaamheid) en het mogelijk maken van zelfstandig wonen door praktische hulp- en dienstverlening. Eén partij levert alle dienstverlening. Voor de bewoners is er een vast aanspreekpunt.

Wat is het grootste knelpunt gebleken in (de totstandkoming van) dit woonzorgconcept?

Bij de totstandkoming hebben alle partijen (zorgkantoor, gemeente, woningcorporatie, zorgaanbieder) financieel bijgedragen. De totale financiering moet leiden tot een beperking van de Wmo-uitgaven. De (te) beperkte schaalgrootte van het project zet dit uitgangspunt onder druk.

Waarom is dit een slimme interventie/wat is ermee bereikt?

Wat kunnen andere regio's of partners hiervan leren?

Documenten

Er zijn nog geen bestanden geplaatst bij deze gemeente/regio.

Taskforce Wonen en Zorg bestaat uit: