Regio Midden-Holland

Inspiratie voor 2040
Regio Midden-Holland

Het Ouden Huis in Bodegraven. Er wordt gewerkt aan de realisatie van een tweede Ouden Huis in Gouda, waar ook jongeren met een lichte begeleidingsvraag kunnen wonen.

Wat maakt het concept vernieuwend, inspirerend, toekomstbestendig?

In Het Ouden Huis woont de senior zelfstandig, maar met de zekerheid van hulp en gezelligheid dichtbij. Alleen of samen. Behalve de zorgdrager (een verpleegkundige) wonen er in Het Ouden Huis ook twee of drie jongeren. Zij huren een kamer, lopen stage in Het Ouden Huis en zijn regelmatig te vinden in de eetkeuken en zitkamer.

Wat is de belangrijkste succesfactor van dit woonzorgconcept?

Een plek waar mensen met verpleeghuiszorg, thuiszorg en zonder zorg zelfstandig kunnen wonen.

Wat is het grootste knelpunt gebleken in (de totstandkoming van) dit woonzorgconcept?

Het is best lastig om een woning te verhuren aan mensen met een verpleeghuisindicatie. Er is veel vraag naar woonruimte bij deze groep, maar mensen weten het aanbod niet goed te vinden. Daarnaast is verhuizen een grote stap en gaat er tijd overheen voor ze daar klaar voor zijn. Het is daarom van belang om nauwe contacten te hebben met huisartsen en thuiszorgorganisaties, omdat die vaak als eerste signaleren dat iemand meer zorg nodig heeft. Ook worden toekomstige appartementen voor bewoners met een Wlz-indicatie gestoffeerd opgeleverd om de verhuisdrempel te verlagen.

Waarom is dit een slimme interventie/wat is ermee bereikt?

Wat kunnen andere regio's of partners hiervan leren?

Taskforce Wonen en Zorg bestaat uit: