Regio Deventer/Ijsseldelta

Inspiratie voor 2040
Regio Deventer/Ijsseldelta

Wooncomplex De Bloemendal in Deventer, een samenwerkingsverband tussen woningcorporatie Woonzorg Nederland en drie zorgorganisaties (Solis, Parabool en Dimence). Het is een transformatieopgave die nog in ontwikkeling is.

Wat maakt het concept vernieuwend, inspirerend, toekomstbestendig?

De Bloemendal betreft de transformatie van een oud verzorgingshuis met een aantal aanleunwoningen. In het hoofdgebouw is plaats voor 92 zorgplaatsen en een maatschappelijke begane grond waar wonen en zorg elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken. Ook komt er onder andere een kapper, een ontmoetingsruimte, een wasserette en diverse ruimtes voor onder meer thuiszorg en een school voor speciaal onderwijs.

Wat is de belangrijkste succesfactor van dit woonzorgconcept?

Dat moet zich nog bewijzen, maar het is een mooi voorbeeld van hoe een bestaand gebouw een nieuwe bestemming krijgt voor ouderen met en zonder zorgvraag, door het scheiden van wonen en zorg (ZZP 1 tot 4).

Wat is het grootste knelpunt gebleken in (de totstandkoming van) dit woonzorgconcept?

Het financieren van dit soort concepten blijft een uitdaging door de verschillende geldstromen (woningcorporatie, zorgorganisatie, gemeente) en met name ook het beheer en de exploitatie van de ontmoetingsruimte.

Waarom is dit een slimme interventie/wat is ermee bereikt?

Wat kunnen andere regio's of partners hiervan leren?

Documenten

Er zijn nog geen bestanden geplaatst bij deze gemeente/regio.

Taskforce Wonen en Zorg bestaat uit: