Regio Amstelland/Meerlanden

Inspiratie voor 2040
Regio Amstelland/Meerlanden

Bij De Nieuwe Sint Jacob in De Plantagebuurt in Amsterdam wordt een woonconcept gelanceerd dat is gericht op comfortabel en zorgeloos wonen voor verschillende generaties, met extra oog voor bewoners met meer levenservaring.

Wat maakt het concept vernieuwend, inspirerend, toekomstbestendig?

Het woonconcept is gericht op een (vrijblijvende) manier van ontmoeten en burencontact. Het speelt in op de stadse leefstijl. Persoonlijke services en diensten aan huis zijn binnen handbereik beschikbaar. Dit is terug te zien in de sociale, functionele en gebouwde omgeving:1. Het zijn levensloopbestendige appartementen; 2. Er is een gezamenlijke ontmoetingsruimte en binnentuin; 3. De community manager op locatie is hét aanspreekpunt voor bewoners en jaagt initiatieven en burencontact aan; 4. Er worden diverse diensten en zorg thuis aangeboden; 5. In het eigen platform EEF kunnen bewoners huurzaken regelen, buren ontmoeten en zijn services binnen handbereik. Denk aan: balkonservice, de kapper of huishoudelijke hulp; 6. Met de aanwezigheid van zorgpartner Amstelring in het monumentale hart van het gebouw is er zorg dichtbij. Amstelring heeft een levensloopbestendig team: zorg beweegt mee met de behoefte van de klant; 7. De locatie biedt 36 woningen in een kleinschalige setting voor mensen die leven met dementie.Bij de medewerkers – Blijmakers genoemd – ligt de focus niet op de zorg die mensen nodig hebben, maar op wat bewoners kunnen en willen, en wat hun leven betekenisvol maakt. Zo werken een voormalig schoolconciërge, kunstenaar en horecamedewerker samen met ervaren verpleegkundigen en verzorgenden.

Wat is de belangrijkste succesfactor van dit woonzorgconcept?

De belangrijke succesfactor was een sterke visie en gezamenlijke overtuiging van zowel Syntrus Achmea en Amstelring om een aantrekkelijk woonconcept te ontwikkelen voor senioren. Dit vanuit een sterke en intensieve samenwerking, op meerdere organisatieonderdelen.

Wat is het grootste knelpunt gebleken in (de totstandkoming van) dit woonzorgconcept?

Vroeg in het proces zijn een duidelijke intentie en visie opgesteld. Het kostte echter veel tijd, inspanning en samenwerking om dit door te vertalen naar een echt realiseerbaar en (financieel) haalbaar concept. In dat ontwikkelproces kwamen we veel afhankelijkheden tegen van diverse partijen. Daardoor liep de uitontwikkeling van het concept op sommige onderdelen nog door na de start van het verhuurproces.

Waarom is dit een slimme interventie/wat is ermee bereikt?

Wat kunnen andere regio's of partners hiervan leren?

Documenten

Er zijn nog geen bestanden geplaatst bij deze gemeente/regio.

Taskforce Wonen en Zorg bestaat uit: