Arnhem

Inspiratie voor 2040
Arnhem

Met het concept Inclusief Wonen Elderburen in de wijk Elderveld in Arnhem krijgen ouderen de mogelijkheid langer zelfstandig te wonen in hun vertrouwde leefomgeving waar ze actief deel vanuit maken. Het is een samenwerking tussen ontwikkelaar Van Wijnen, woningcorporatie Portaal en zorgorganisatie Siza.

Wat maakt het concept vernieuwend, inspirerend, toekomstbestendig?

In dit concept worden 69 appartementen verhuurd aan een woongemeenschap van senioren en mensen met een beperking. De sleutel tot het succes zit in de verbinding tussen de buren onderling en met de buurt. In dit concept komen verschillende maatschappelijke thema’s samen: sociale cohesie in de wijk, doorstroming op de woningmarkt, betaalbaarheid van wonen, levensloopbestendigheid, eenzaamheid en stijgende zorg-/Wmo-kosten. Er is een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte, kantoorruimte en binnentuin. Huurders worden lid van een woonvereniging en dragen actief bij aan de wooncommunity. De partners financieren samen een community coach, die de bewoners helpt om de woonvereniging van de grond te krijgen

Wat is de belangrijkste succesfactor van dit woonzorgconcept?

De volgende partijen maken het succes:1. De community builder is de sleutelpersoon die de contacten met de buren en de buurt stimuleert en hiervoor een organisatiestructuur opzet. 2. Portaal verhuurt de appartementen aan mensen uit de buurt en met de juiste motivatie. Van de 71 appartementen zijn er 19 beschikbaar zijn gesteld aan Siza voor mensen met een lichte verstandelijke beperking. 3. De gemeente Arnhem heeft de locatie verkocht en zet een welzijnswerker in de buurt in. 4. Oostwest architecten weten hoe je een gebouw ontwerpt die uitnodigt tot veel toevallige ontmoetingen. 5. Van Wijnen brengt de woonbehoeftes van de wijk in beeld en ontwikkelt en bouwt de appartementen.

Wat is het grootste knelpunt gebleken in (de totstandkoming van) dit woonzorgconcept?

Het vinden van nieuwe locaties.

Waarom is dit een slimme interventie/wat is ermee bereikt?

Wat kunnen andere regio's of partners hiervan leren?

Taskforce Wonen en Zorg bestaat uit: